واکنش روسیه به بازگشت بازرسان آژانس به ایران گفت‌وگوی وزرای خارجه آلمان و عربستان درباره ایران اولیانوف: ایران همچنان شریک متعهدی برای آژانس است انصارالله: هتک حرمت قرآن توسط نامزد صهیونیستی - آمریکایی تجاوز آشکار به اسلام است ده‌ها شهر روستا در پاکستان زیر آب رفت بیانیه ۱۴ عضو شورای امنیت برای توقف جنگ غزه نتانیاهو: قصد تخلیه نوار غزه را نداریم حملات هوایی اسرائیل به مواضع نیرو‌های جولانی در ریف دمشق دیدار گروسی با وزیر خارجه آمریکا درباره ایران گروسی: بازرسان آژانس هنوز به اصفهان، فردو و نطنز نرفته‌اند جزئیات دیدار بقائی با سفیر جمهوری خلق چین در ایران غریب‌آبادی: هیچ مبنای حقوقی برای اروپا در فعال‌سازی اسنپ‌بک وجود ندارد یحیی سریع: در یک عملیات موفقیت آمیز با موشک فلسطین ۲ فرودگاه اللد را هدف قرار دادیم گروسی: بازرسان آژانس وارد سایت هسته‌ای ایران شدند مقام امنیتی اسرائیل: مرحله انفصال سویدا از سوریه آغاز شده است

دستور ریگان برای محکوم نکردن حملات شیمیایی رژیم بعث عراق در جنگ با ایران+اسناد

بررسی مجموعه‌‌ای از اسناد موجود آمریکا تلاش‌های واشنگتن برای عادی‌سازی استفاده رژیم بعث عراق از سلاح‌های شیمیایی در جنگ با ایران را نشان می‌دهند.
تاریخ انتشار: ۱۹:۵۸ - ۲۶ اسفند ۱۳۹۹ - 2021 March 16
کد خبر: ۸۱۰۳۳

به گزارش راهبرد معاصر مجموعه اسناد محرمانه که از طبقه‌بندی خارج‌شده‌اند نشان می‌دهند دولت «رونالد ریگان»، رئیس‌جمهور اسبق آمریکا تصمیم گرفته در سازمان ملل متحد استفاده رژیم بعث عراق از سلاح‌های شیمیایی در زمان جنگ تحمیلی عراق به ایران را محکوم نکند.

مجموعه‌‌ای از اسناد موجود روی وبگاه سازمان «آرشیو اسناد ملی» آمریکا نشان می‌دهند دولت وقت آمریکا به دنبال آن بوده ضمن چشم بستن به روی استفاده رژیم بعث عراق از سلاح‌های شیمیایی بر مقصر بودن هر دو کشور ایران و عراق در جنگ تأکید کند.

در یکی از این سندها که مربوط به سال ۱۹۸۴ است و توسط خبرنگار خبرگزاری فارس بررسی شده سیاست هیئت نمایندگی آمریکا در سازمان ملل متحد در خصوص پیش‌نویس قطعنامه‌ای از ایران برای محکوم کردن استفاده رژیم بعث عراق از سلاح‌های شیمیایی تشریح شده است. 

در این سند از دیپلمات‌های آمریکا خواسته شده بدون نام بردن از عراق حملات شیمیایی را در هر جا اتفاق می‌افتند محکوم کنن، اما در عین حال بر «تاکتیک‌های بی‌رحمانه و ضدبشری ایران» تأکید شود.

ایران در پیش‌نویس این قطعنامه خواستار آن شده بود که شورای امنیت استفاده رژیم بعث عراق از تسلیحات شیمیایی را محکوم کند، اما رسانه‌های آمریکا گزارش داده‌اند رژیم بعث عراق پس از ارائه این قطعنامه از سوی ایران چندین بار با دولت آمریکا تماس گرفته و خواستار آن شده بود که موضعی نرم در قبال قطعنامه مذکور اتخاذ کرده و از هیچ کشوری در ارتباط با انجام حمله شیمیایی نام نبرد. درخواست دولت آمریکا از دیپلمات‌هایش در سند مذکور منطبق با خواست رژیم بعث عراق است. 

جمهوری اسلامی ایران تابستان سال ۱۹۸۳ استفاده عراق از سلاح‌های شیمیایی را گزارش داده بود. پروتکل ژنو جامعه جهانی را به مقابله با استفاده از جنگ‌افزارهای شیمیایی ملزم می‌کند با این حال شکایت‌های ایران مورد اعتنایی جامعه جهانی واقع شد. سرانجام ایران نوامبر سال  ۱۹۸۳ خواستار تحقیق شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره استفاده رژیم بعث از سلاح‌های شیمیایی شد.

سندی از وزارت خارجه آمریکا به تاریخ ۱ نوامبر ۱۹۸۳ نشان می‌دهد دستگاه اطلاعاتی آمریکا از «استفاده تقریباً روزانه» رژیم بعث عراق از سلاح‌های شیمیایی با خبر بوده است.

 

 

در این سند که عکس آن در بالا قرار داده شده آمده است: «اخیراً اطلاعات بیشتری در تأیید استفاده عراق از سلاح‌های شیمیایی دریافت کرده‌ایم. ما همچنین می‌دانیم که عراق از طریق شرکت‌های غربی و از جمله یکی از شرکت‌های تابعه آمریکایی به توانایی تولید سلاح‌های شیمیایی دست یافته است.

پاسخ دولت ریگان به این اقدامات چه بوده است؟ دولت او در تاریخ ۲۶ نوامبر ۱۹۸۳ بعد از انجام بررسی‌های لازم دستورالعملی در خصوص سیاست واشنگتن منتشر کرده است.

در این سند که عکس آن در بالا قرار داده شده آمده است: «اخیراً اطلاعات بیشتری در تأیید استفاده عراق از سلاح‌های شیمیایی دریافت کرده‌ایم. ما همچنین می‌دانیم که عراق از طریق شرکت‌های غربی و از جمله یکی از شرکت‌های تابعه آمریکایی به توانایی تولید سلاح‌های شیمیایی دست یافته است.

پاسخ دولت ریگان به این اقدامات چه بوده است؟ دولت او در تاریخ ۲۶ نوامبر ۱۹۸۳ بعد از انجام بررسی‌های لازم دستورالعملی در خصوص سیاست واشنگتن منتشر کرده است. تیم امنیت ملی ریگان در این سند خواستار افزایش همکاری‌های منطقه‌ای برای دفاع از تأسیسات نفتی و انجام اقداماتی برای تقویت توانمندی‌های نظامی آمریکا در خلیج فارس شده است. این سند همچنین از وزیران خارجه و دفاع آمریکا می‌خواهد تدابیر لازم را برای پاسخ دادن به تنش‌ها در منطقه اتخاذ کنند. با وجود این در سند مذکور اشاره‌ای به سلاح‌های شیمیایی نشده است.

با این حال، دولت ریگان در دستورالعمل سال ۱۹۸۴ که شرح آن در بالا آمد تصمیم گرفته استفاده رژیم بعث عراق از سلاح‌های شیمیایی را محکوم نکند.

فارس

مطالب مرتبط
ارسال نظر