دستور ریگان برای محکوم نکردن حملات شیمیایی رژیم بعث عراق در جنگ با ایران+اسناد-راهبرد معاصر
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی: قطعنامه شورای حکام تعاملات میان ایران و آژانس را نادیده گرفته است قطعنامه شورای حکام علیه ایران تصویب شد پاسخ ایران به قطعنامه آژانس؛ راه‌اندازی مجموعه قابل‌توجهی از سانتریفیوژ‌های جدید و پیشرفته والری زالوژنی: جنگ جهانی سوم رسماً آغاز شده است وزیر خارجه ایران: عملیات وعده صادق ۳ علیه اسرائیل حتما انجام خواهد شد بیانیه مشترک ۷+۱ کشور در حمایت از ایران در نشست شورای حکام کمال خرازی: رای دیوان بین‌المللی کیفری در صدور حکم بازداشت نتانیاهو رسواکننده غربی‌هاست نماینده ایران در سازمان ملل: شورای امنیت به مصونیت اسرائیل پایان دهد شهردار یک شهر در ایالت میشیگان: برای دستگیری «نتانیاهو» و «گالانت» آماده‌ایم قطعنامه ضدایرانی امشب به رأی گذاشته می‌شود؛ ۶درخواست ۳کشور اروپایی از ایران آغاز فعالیت عراقچی در شبکه اجتماعی بلواسکای واکنش‌ها به حکم دادگاه لاهه برای بازداشت نتانیاهو بیانیه ضدایرانی تروئیکای اروپایی درباره برجام ادعای اتحادیه اروپا: اقدامات هسته‌ای ایران «توجیه غیرنظامی معتبر» ندارد عراقچی: ایران به گام غیرفنی اروپا پاسخ مناسب می‌دهد

دستور ریگان برای محکوم نکردن حملات شیمیایی رژیم بعث عراق در جنگ با ایران+اسناد

بررسی مجموعه‌‌ای از اسناد موجود آمریکا تلاش‌های واشنگتن برای عادی‌سازی استفاده رژیم بعث عراق از سلاح‌های شیمیایی در جنگ با ایران را نشان می‌دهند.
تاریخ انتشار: ۱۹:۵۸ - ۲۶ اسفند ۱۳۹۹ - 2021 March 16
کد خبر: ۸۱۰۳۳

به گزارش راهبرد معاصر مجموعه اسناد محرمانه که از طبقه‌بندی خارج‌شده‌اند نشان می‌دهند دولت «رونالد ریگان»، رئیس‌جمهور اسبق آمریکا تصمیم گرفته در سازمان ملل متحد استفاده رژیم بعث عراق از سلاح‌های شیمیایی در زمان جنگ تحمیلی عراق به ایران را محکوم نکند.

مجموعه‌‌ای از اسناد موجود روی وبگاه سازمان «آرشیو اسناد ملی» آمریکا نشان می‌دهند دولت وقت آمریکا به دنبال آن بوده ضمن چشم بستن به روی استفاده رژیم بعث عراق از سلاح‌های شیمیایی بر مقصر بودن هر دو کشور ایران و عراق در جنگ تأکید کند.

در یکی از این سندها که مربوط به سال ۱۹۸۴ است و توسط خبرنگار خبرگزاری فارس بررسی شده سیاست هیئت نمایندگی آمریکا در سازمان ملل متحد در خصوص پیش‌نویس قطعنامه‌ای از ایران برای محکوم کردن استفاده رژیم بعث عراق از سلاح‌های شیمیایی تشریح شده است. 

در این سند از دیپلمات‌های آمریکا خواسته شده بدون نام بردن از عراق حملات شیمیایی را در هر جا اتفاق می‌افتند محکوم کنن، اما در عین حال بر «تاکتیک‌های بی‌رحمانه و ضدبشری ایران» تأکید شود.

ایران در پیش‌نویس این قطعنامه خواستار آن شده بود که شورای امنیت استفاده رژیم بعث عراق از تسلیحات شیمیایی را محکوم کند، اما رسانه‌های آمریکا گزارش داده‌اند رژیم بعث عراق پس از ارائه این قطعنامه از سوی ایران چندین بار با دولت آمریکا تماس گرفته و خواستار آن شده بود که موضعی نرم در قبال قطعنامه مذکور اتخاذ کرده و از هیچ کشوری در ارتباط با انجام حمله شیمیایی نام نبرد. درخواست دولت آمریکا از دیپلمات‌هایش در سند مذکور منطبق با خواست رژیم بعث عراق است. 

جمهوری اسلامی ایران تابستان سال ۱۹۸۳ استفاده عراق از سلاح‌های شیمیایی را گزارش داده بود. پروتکل ژنو جامعه جهانی را به مقابله با استفاده از جنگ‌افزارهای شیمیایی ملزم می‌کند با این حال شکایت‌های ایران مورد اعتنایی جامعه جهانی واقع شد. سرانجام ایران نوامبر سال  ۱۹۸۳ خواستار تحقیق شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره استفاده رژیم بعث از سلاح‌های شیمیایی شد.

سندی از وزارت خارجه آمریکا به تاریخ ۱ نوامبر ۱۹۸۳ نشان می‌دهد دستگاه اطلاعاتی آمریکا از «استفاده تقریباً روزانه» رژیم بعث عراق از سلاح‌های شیمیایی با خبر بوده است.

 

 

در این سند که عکس آن در بالا قرار داده شده آمده است: «اخیراً اطلاعات بیشتری در تأیید استفاده عراق از سلاح‌های شیمیایی دریافت کرده‌ایم. ما همچنین می‌دانیم که عراق از طریق شرکت‌های غربی و از جمله یکی از شرکت‌های تابعه آمریکایی به توانایی تولید سلاح‌های شیمیایی دست یافته است.

پاسخ دولت ریگان به این اقدامات چه بوده است؟ دولت او در تاریخ ۲۶ نوامبر ۱۹۸۳ بعد از انجام بررسی‌های لازم دستورالعملی در خصوص سیاست واشنگتن منتشر کرده است.

در این سند که عکس آن در بالا قرار داده شده آمده است: «اخیراً اطلاعات بیشتری در تأیید استفاده عراق از سلاح‌های شیمیایی دریافت کرده‌ایم. ما همچنین می‌دانیم که عراق از طریق شرکت‌های غربی و از جمله یکی از شرکت‌های تابعه آمریکایی به توانایی تولید سلاح‌های شیمیایی دست یافته است.

پاسخ دولت ریگان به این اقدامات چه بوده است؟ دولت او در تاریخ ۲۶ نوامبر ۱۹۸۳ بعد از انجام بررسی‌های لازم دستورالعملی در خصوص سیاست واشنگتن منتشر کرده است. تیم امنیت ملی ریگان در این سند خواستار افزایش همکاری‌های منطقه‌ای برای دفاع از تأسیسات نفتی و انجام اقداماتی برای تقویت توانمندی‌های نظامی آمریکا در خلیج فارس شده است. این سند همچنین از وزیران خارجه و دفاع آمریکا می‌خواهد تدابیر لازم را برای پاسخ دادن به تنش‌ها در منطقه اتخاذ کنند. با وجود این در سند مذکور اشاره‌ای به سلاح‌های شیمیایی نشده است.

با این حال، دولت ریگان در دستورالعمل سال ۱۹۸۴ که شرح آن در بالا آمد تصمیم گرفته استفاده رژیم بعث عراق از سلاح‌های شیمیایی را محکوم نکند.

فارس

مطالب مرتبط
ارسال نظر